Mange muligheter med fasadeskilt

fasadeskilt

Hvordan bli lagt merke til i bybildet, definere sin posisjon i nærområdet og på sikt bli et «landemerke» folk refererer til? Svaret for mange er gode og flotte fasadeskilt – strategisk plassert og estetisk i stil med den øvrige fasaden.

Lysskilt

Den kanskje mest i øyenfallende form for profilering er lyskilt. Skiltene kan produseres i utallige kombinasjoner og utførelser, hvorav lyskilden kan benyttes på svært kreativt vis. De mest populære variantene er frontbelyst og bakbelyst, men mulighetene og materialvalget er mange. I samarbeid med riktig skiltleverandør vil man komme frem til løsninger som passer både estetisk og arkitektonisk til resten av bygget.

Her presenteres noen av de vanligste variantene av lysskilt:

  1. Sargbelyst: Lysutslipp i sarg. Lystett front og bakside.
  2. Frontbelyst: Lysutslipp i front av bokstaven. Lystett sarg og bakside.
  3. Bakbelyst: Lysutslipp i bakkant av bokstaven og inn mot vegg. Lystett front og sarg
  4. Helbelyst: Lysutslipp i front og sarg. Lystett bakside.
  5. Glorie: Lysutslipp i form av en glorie i bakkant av hele bokstaven. Lystett front og sarg.
1 2 3 4 5

LED som lyskilde

I nyere tid benyttes utelukkende LED som lyskilde i alle lysskilt. Svært liten størrelse på diodene og lav varmegjengivning åpner for helt nye muligheter. Skiltene kan være mindre, mer detaljerte og er svært energieffektive – selv i større format. LED-teknologien tilfører også betydelig lenger levetid enn konvensjonell belysning.

Kvalitet & spesifikasjoner

Ved valg av lysskilt er det svært viktig at man på forhånd vet hva det investeres i. Hvilke komponenter som benyttes, strømforbruk, lysets fargetemperatur, forventet levetid, IP-grad, m.m. Be alltid om en kravspesifikasjon som på en god og oversiktlig måte viser alle av skiltets spesifikasjoner på forhånd. LED-teknologi er svært ømfintelig, og for prisen man betaler er det meget uheldig hvis lyskilden er fra en ukjent produsent uten nødvendige godkjenninger og kvalitetskontroll.

Lysfargeforskjell

En stor utfordring i produksjonen av LED er å sortere dioder med samme fargetemperatur (binning). Binningen relateres til et system for fargematching kalt MacAdams ellipser, hvor ellipsene beskriver toleransegrenser mht. fargetemperatur. Alle våre LED-skilt kjøres utelukkende gjennom et 3-stegs MacAdams program for å sikre at lysfargeforskjeller unngås.

fasadeskilt

fasadeskilt fasadeskilt

Skilt uten lys

Brorparten av skilt er uten lys og valgmulighetene begrenses kun av kreativiteten. Skilt uten lys egner seg godt som for eks. sekundær- og innedørs beskiltning. Det er også mange muligheter for ekstern belysning i form av lyskastere, spotter, m.m. Moderne produksjonsteknikker åpner for muligheten til å printe rett på plater og å frese ut symboler/bokstaver med høy presisjon.Her presenteres de mest brukte materialene i produksjon av skilt uten lys. Alle varianter kan freses ut til ønsket form, og kan fint kombineres med hverandre:

  • Ibond: Lette plater bestående av aluminium på hver side med en en solid komposittkjerne. Fås i flere forskjellige utførelser (som for eks. børstet aluminium), og kan enkelt folieres etter ønske.
  • Akryl: Fås i flere ulike varianter og tykkelser. De vanlige er transparente, frostet eller opale. Kan både folieres og lakkeres.
  • PVC: Rimelige lettvektplater med en skummet kjerne. Tilgjengelig i mange forskjellige tykkelser og kan både folieres og lakkeres.

fasadeskilt

Beskrivelse

Ordforklaring av de mest brukte ord og uttrykk innen fasadeskilting:

  • Sarg: Kantene eller sidene av bokstaven. Sargen definerer hvor dype bokstavene skal være, og jo større skiltet er, jo dypere er ofte sargene. Sargene kan lakkeres eller folieres i ønsket farge, avhengig av om de skal ha lysutslipp eller ikke.
  • Front: Den mest synlige delen av et skilt er fronten, som kan være laget i alle mulige materialvalg. Hvis lysutslipp i front benyttes en opal akrylplate i samband med ønsket dekor/folie.
  • Skinner: Når skiltet består av mange løse elementer benyttes ofte skinner i bakkant for å holde det hele på plass. I enkelte tilfeller er det nødvendig med skinner, men det er som oftest valgfritt. De løse elementene festes ferdig på skinner, slik at både montering og evt. fremtidig demontering av skiltet går lettere for seg. Skinnene lakkeres i tilsvarende farge som veggen, og krever færre festelementer og forarbeid ved montering.
  • Pigg: Avstanden skiltet skal ha fra veggen kan justeres ved å montere pigger/avstandsstykker bak elementene. Pigger kan både monteres rett på vegg og/eller i kombinasjon med skinner.

Montering

Ingen montering er lik og det er viktig at den gjøres etter gjeldende forskrifter. Benytt kun kvalifiserte montører som er i stand til å vurdere optimal festeanordning og utelukkende benytter korrekt festemateriell. Monteringen går kjappere og man kan føle seg trygg på at skiltet er montert på en sikker og trygg måte. Konsekvensene av en dårlig utført monteringsjobb kan i værste tilfelle være fatale.

1 2 3

 

fasadeskilt

fasadeskilt

Kan vi hjelpe deg med fasadeskilt? Ta kontakt med oss i dag!

Tittel

Gå til toppen