Kunsten å velge riktig folie

Hvordan velger du riktig type folie til ulike typer applikasjon? Vel, det skal vi se nærmere på i denne lille artikkelen. Vinylfolie kommer i flere ulike former og de har alle forskjellige egenskaper (både positive og negative).

Hva er vinylfolie?

Flertallet av vinylfolier på markedet er laget av det samme grunnmaterialet. Det begynner med PVC (polyvinylchloride) som rett og slett er plastikk, og allerede veldig slitesterkt fra naturens side. Deretter tilsettes flere ulike ingredienser som gjør folien fleksibel (mykner), farget og gir andre unike egenskaper som UV-resistens og stabilitet i ulike temperaturer.

I blandingen velger produsenten mellom polymerisk eller monomerisk mykner. Vi skal ikke gå i detalj på dette, men polymerisk folie regnes som den beste og mest holdbare varianten, mens monomerisk folie er mer økonomisk. Begge typer kan være vel så bra, så lenge de benyttes til riktig applikasjon.

Listen over ingredienser varierer selvsagt av hvilken type folie og egenskaper produsenten ønsker.

Støpt folie

Begrepet støpt kommer fra produksjonsprosessen som benyttes til å utvinne folie. Når blandingen av ingredienser er ferdig, blir den fordelt utover i en form – for deretter å bakes i flere ulike ovner. Prosessen kan minne om kakebaking. Når folien er ferdig bakt er den ennå ikke strukket, og er i avslappet tilstand. Folien kan derfor strekkes relativt mye under applikasjon, uten at den blir «stresset» og krymper sammen igjen.

Fordeler med støpt folie

  • Krymper minst av alle folietyper og er derfor svært godt egnet for bil og andre typer krevende applikasjon.
  • Har lenger varighet grunnet produksjonsprosessen og hvilke ingredienser som benyttes.
  • Folien meget formbar og ofte svært tynn, noe som tillater applikasjon over strukturerte overflater som nagler, skruer og andre ujevnheter.
  • Har bedre fargegjengivelse og fargeholdbarhet, grunnet en større andel UV-resistente ingredienser og fargepigmenter).

Valset folie

Akkurat som støpt folie får også valset folie navnet sitt fra produksjonsprosessen. Folien har ofte de samme råmaterialer som støpt folie, men når blandingen er klar blir folien valset ut. Dette gjøres ved å kjøre folien gjennom en serie med valser som til ønsket form er oppnådd. Valset folie er allerede strukket under produksjon og er derfor mindre formbar ved applikasjon. Det er også naturlig at folien kan krympe litt i ettertid. Kvaliteten på valset folie varierer avhengig av pris, og fås i dag både med polymerisk og monomerisk mykner. Polymerisk valset folie er kjent for å krympe svært lite og kan fint benyttes til krevende applikasjoner.

Fordeler med valset folie

  • Dagens valsede folier er tynnere, mer formbare, blankere og har mindre krymping.
  • Billigere enn støpt folie grunnet større produksjonsvolum.
  • Ofte tykkere og lettere å jobbe med.
  • Fungerer svært godt på flate og lett kurvede flater.
  • Tåler ofte hard påkjenning under krevende forhold.
Støpt folie Valset folie (monomerisk) Valset folie (polymerisk)
Holdbarhet 7+ år 1-5 år 3-7 år
Formbarhet Strålende Bra Meget bra
Stabilitet Strålende Bra Meget bra
Glans Variabel Bra Meget bra

Konklusjon

Sluttresulatet er som med alt annet avhengig av en rekke beslutninger. Hvilken type folie passer til akkurat denne type applikasjon? Hvordan utføres monteringen og hva gjøres i forkant og etterkant? Foliearbeid er i aller høyeste grad å betrakte som et håndverk, der både kunnskap og erfaring kommer til stor nytte.

Tittel

Gå til toppen