Bed, Bath and Bus – en uoffisiell studie

Da jeg studerte hørte jeg en teori om at de fleste ideer kommer når man minst venter det, og typisk i senga, i badet eller på bussen. Teorien heter “The 3B´s theory of creativity”. Jeg har siden da vært veldig fascinert av denne teorien, og har testa den ut i praksis ved flere anledninger.

Forskningsresultatene mine er ikke helt entydige. Det har seg nemlig slik at jeg ved flere anledninger har fått gode ideer i senga, men også midt på natta når jeg helst skulle ha sovet. “Bed” har altså ingen tidsbegrensning, og det kan jo til tider være svært slitsomt. Ikke sjelden har jeg ligget våken og tenkt i flere timer for så å duppe av litt, drømme om samme tema og våkne med samme spørsmål i hodet. Så har jeg noen ganger bare så vidt satt rumpa ned på sengekanten før jeg i neste øyeblikk har vært nødt til å formelig kaste meg over notatblokk og penn før ideen forsvant. Her er det snakk om full uforutsigbarhet.

De gangene jeg har tatt en vanlig dusj, en sånn hverdagslig en for å vaske meg og stelle håret, har jeg sjelden fått så mange spesielt gode ideer. Det er de gangene jeg skrur opp varmen og virkelig koker meg selv at ideene strømmer på og sangstemmen blir vidunderlig.

Mulig at teorien om “Bath” er temperaturavhengig.

Jeg lurer nesten på om “Bus” er temperaturavhengig også, for her har jeg litt ulike erfaringer.

Blir det for varmt kan man jo rett og slett svime av og ikke få noe særlig ut av turen i det hele tatt. Blir det for kaldt blir man bare sittende å tenke på hvor kaldt det er. Det er behagelig romtemperatur som gjelder, og da strømmer ideene på. Landskapet flyter forbi som ei tåke, og tankene kan få vandre i fred. En busstur er undervurdert. For ikke så lenge siden tok jeg meg en dag fri, satte meg på bussen fra Revetal og inn til Oslo helt alene, og gikk rundt i byen til jeg tok bussen hjem igjen. Fantastisk. Rett og slett. Helt alene på buss.

“Bed, Bath, Bus”. Alle de tre stedene representerer uansett lommer av ro og tildels stillhet. Du vugges på bussen, og varmtvannet i dusjen eller badekaret holder nesten samme temperatur som fostervann. Sett at du i tillegg ligger i fosterstilling i senga, så er jo parallellen helt klar og tydelig. Du blir helt ubevisst som et lite barn og dermed også mer åpen for alt verden har å by på. Vel, nå skal jeg ikke dra forskningsresultatene for langt. Tenker jeg avslutter der.

Uansett vil jeg oppfordre til enda mer Bed, Bath og Bus. Så ofte du kan. Gjerne helt til du blir vannskrukkete, får soveposer under øynene og blir helt fjern i blikket av alle bussturene. Ideene kommer i hvertfall.

Tittel

Gå til toppen